5 întrebări pentru iubit sau iubită

Aici vei găsi 5 exemple de întrebări interesante pentru iubit sau iubită, plus una extra, cu care poți genera un dialog semnificativ. 

Vorbim prin întrebări

Cred că atunci când cunoaștem pe cineva, de care suntem real interesați, e posibil să adresăm întrebări superficiale pentru că, probabil, nu vrem să riscăm să lăsăm o impresie greșită. Dacă întrebăm chestii prea personale, e prea devreme și s-ar putea să pară dubios. Dacă nu întrebăm nimic, iar nu e bine, pentru că părem dezinteresați. Totuși, un dialog are loc, iar dacă ești în căutarea unor întrebări interesante, aici vei descoperi 5, iar lista rămâne deschisă. 

De ce contează ce întrebăm la început?

Atunci când întrebările sunt bune – bune înseamnă că pot deschide un dialog vast, dincolo de aparențe – atunci avem ocazia să aflăm destul de repede dacă cel/cea din fața noastră este aliniat/ă cu setul nostru de dorințe/idei/principii. 

Aș zice că nu contează ce răspunde – nu cred că e concurs de răspunsuri greșite sau corecte. În schimb, mi se pare foarte important dacă: 

  • Acceptă provocarea de a răspunde la o întrebare destul de complicată?
  • Formulează un răspuns general, din amabilitate, sau chiar caută să ofere un răspuns cuprinzător?

Mai târziu, mi se pare că ceva se întâmplă cu etapa de întrebări. Pentru că, după ce cunoaștem pe cineva, întrebările cam dispar. De ce oare? Teoretic, ar trebui să avem întrebări pentru iubit sau iubită cam mereu.  După ce îi cunoaștem, nu mai avem nimic să-i întrebăm? Ciudat. Cred că aici s-ar putea să fie ceva interesant, dar explorăm pe larg în alt articol. 

Acum hai să vedem 5 întrebări pentru iubit sau iubită. Întrebările pe care le-am selectat mi se par foarte utile pentru orice tip de dialog cu oameni pe care vrem să-i cunoaștem cu adevărat.

Exemple de întrebări pentru iubit sau iubită

  1. În ce idee ai crezut cândva, dar acum nu mai crezi?
  2. Dacă ne-am întâlni peste un an, ce am sărbători?
  3. Ce lucrul nesemnificativ adori la tine?
  4. Dacă următorii cinci ani ar fi un capitol din viața ta, cum s-ar numi capitolul?
  5. Ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?

Ce afli despre cineva din răspunsuri la întrebări?

Foarte multe, chiar în afara răspunsului efectiv. În primul rând, descoperi disponibilitatea celuilalt la a fi vulnerabil. 

Întrebările de mai sus pot deschide dialoguri semnificative. Răspunsurile nu pot fi da sau nu. În absența unor răspunsuri, sau cu răspunsuri formulate vag, afli că persoana din fața ta are o disponibilitate redusă în acest moment să ofere o informație relevantă despre sine. 

Mai mult, dacă faci un exercițiu de imaginație, și îți adresezi aceste întrebări ție acum, ce ai răspunde? Dacă cineva te-ar întreba, ai răspunde? Ai vrea să răspunzi?

O listă deschisă de întrebări pentru iubit, iubită și alți oameni importanți din viața noastră

Îmi amintesc că m-a întrebat o colegă cândva: Care a fost ultima mea bucurie și când? Întrebarea asta a rămas cu mine dintr-un motiv necunoscut. O adresez și eu de câte ori am ocazia. E o extra întrebare de adăugat pe listă.  M-a bucurat atunci și am ținut-o minte.

Întrebările care trec de curiozități banale transmit celorlalți ideea că ne pasă real de ei, că vrem să îi cunoaștem real. E important ce întrebăm. Hai să conducem dialogurile din viața noastră către o comunicare adevărată, dincolo de schimburi de amabilități sterile. Așa aflăm despre ceilalți și, prin ceilalți, despre noi.

Tu ce întrebări bune ai pe listă? 

Lasă un comentariu